Visie en Doel
Ontstaan en Doel van de stichting WoonInitiatief Wijchen
De stichting is ontstaan uit een ouderinitiatief van een aantal ouders van verstandelijk en/of meervoudig gehandicapte kinderen die constateerden dat de reguliere zorginstellingen niet de gewenste zorg en een thuis konden bieden voor hun jong volwassen kinderen als die er aan toe zijn om “op zichzelf” te gaan wonen. De stichting stelt alles in het werk om de droom van deze ouders en hun kinderen te verwezenlijken en opent in 2023 een wooninitiatief in Wijchen.
Visie van de stichting WoonInitiatief Wijchen
- het voorzien in de woonbehoefte en woonvoorziening van mensen met een (meervoudige) handicap,
- het bevorderen van het zelfstandig(er) wonen van mensen met een (meervoudige) handicap,
- het bevorderen van het welbevinden van de bewoners in wier woonbehoefte en zorg wordt voorzien door de stichting
De stichting doet er alles aan om voor de doelgroep een veilige en prettige plek te realiseren. Een plek waar zij wonen en leven, met zorg op maat en persoonlijke aandacht. Er wordt gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van organisaties/stichtingen/verenigingen en deskundigen die bekend zijn met bieden van huisvesting en/of zorg aan deze doelgroep.
Als inspiratiebron dienen soortgelijke initiatieven, zoals:
- Zorginitiatief Stichting Elzeneindhuis te Oss (onderdeel van Slowcare)
- Woonvorm “De Kroost” te Druten
- Woonvoorziening “De Eigenheimers” te Druten
- Ouderinitiatief Het Werelthuis te Voorthuizen
- Woongroep Maasniel te Roermond
Het unieke aan de visie van de stichting WoonInitiatief Wijchen is dat we ons richten op een combinatie van verstandelijk en meervoudig gehandicapte bewoners. De meerwaarde van een dergelijke combinatie van bewoners is dat ze elkaar niet alleen goed aanvoelen, maar elkaar ook kunnen helpen. Deze ervaring is mede opgedaan tijdens de schoolperiode van de kinderen van de initiatiefnemers op het speciaal onderwijs van de St. Maartenschool te Nijmegen en de Kom te Druten.
Het streven is het eerste wooninitiatief te realiseren in de gemeente Wijchen. Acht (8) van de groep van 13 toekomstige eerste bewoners wonen momenteel in deze gemeente. Daarnaast zijn er goede contacten met B&W en de politiek in Wijchen en sluit het (concept) Woonvisie document van de gemeente Wijchen goed aan bij de wensen van de stichting. Wijchen heeft momenteel (te) beperkte woonvoorzieningen voor verstandelijk/meervoudig gehandicapten en haar Woonvisie document biedt specifiek ruimte voor kleinschalige wooninitiatieven.
Wat is onze ziel?
Het welbevinden van de bewoners van de wooninitiatieven. We streven ernaar dat iedere bewoner tot zijn recht komt, zich thuis voelt en gelukkig is.
Kernwaarden
De stichting WoonInitiatief Wijchen staat voor wonen en zorg op maat met liefde en aandacht van (meervoudig) gehandicapte mensen in een kleinschalige woonvoorziening in een veilige omgeving.
Kernkwaliteiten
- Samenwerken/partnerschap
- Betrokkenheid
- Doorzettingsvermogen
- Wederzijds respect
Specifieke identiteitskenmerken van de kleinschalige woon/zorgvoorzieningen
- Een echt thuis voor de bewoners, structuur bieden waar nodig en een veilige plek om te wonen.
- Bewoners passen bij elkaar qua gedrag, emotie en sfeer.
- Bewoners versterken elkaar: lopen/niet lopen, spreken/niet spreken, enz.
- Ouders/bewindvoerders van bewoners hebben inspraak in de manier waarop en door wie de zorg wordt geleverd.
- De zorg is in voldoende mate beschikbaar op elk moment waarop dat nodig is, zowel door de week, in weekenden, in vakantieperiodes en zonodig ‘s nachts.
- Bewoners en bewindvoerders/mentoren hebben inspraak in aanname nieuwe bewoners.
- Ruimte voor ouders/verzorgers en mantelzorgers om te participeren in de zorg en activiteiten.
- Vrijwilligers (uit de buurt) worden betrokken bij (zorg)ondersteuning en/of activiteiten.
- Bij de bewoners wordt maximale zelfstandigheid gestimuleerd en gecreëerd (afgestemd op de beperking).
Specifieke kenmerken van de huizen
- Geschikt voor 12-14 bewoners per woonvoorziening, verdeeld over 2 woongroepen.
- Per bewoner een eigen slaap/zitkamer (met natte cel) en per woongroep een gemeenschappelijke woon/leef ruimte en keuken.
- Tenminste een deel van de woonvoorzieningen bevindt zich op de begane grond.
- De locaties zijn levensloopbestendig. De woonvoorzieningen moeten geschikt zijn voor volwassen bewoners van alle leeftijden (van jong volwassen tot bejaard).
- Waar mogelijk wordt de woonvoorziening als zelfstandige unit ondergebracht in een multifunctioneel gebouw met ruimtes voor andere activiteiten/initiatieven zoals andere bewonersgroepen (bijv. bejaarden, jongeren), horeca en/of werkruimtes voor ZZPers.
- De panden zijn energiezuinig en zo mogelijk energieneutraal.
- De panden zijn voorzien van domotica voor veiligheid en gebruiksgemak.
- Voor een meer gedetailleerde beschrijving van de wooneisen wordt verwezen naar de bijlages “Gebruikers wensen locatie en panden” en “Programma van eisen woonvormen”.
- Zo mogelijk ruimte om de zorg te combineren met mogelijkheden voor dagbesteding.
De juiste locatie voor de woonvoorzieningen
- Een locatie midden in een gemeente(centrum), zichtbaar voor de buurt en onderdeel van een vitale en veilige buurt.
- Dichtbij voorzieningen (bijv. winkelcentrum) en dagbesteding om zelfredzaamheid te kunnen stimuleren en vervoerskosten te beperken.
- Op loopafstand van openbaar vervoer.
- In een rolstoelvriendelijke omgeving.
De juiste zorg
- Meer en betere zorg door begeleiders die zich verantwoordelijk voelen voor en plezier hebben in het verlenen van zorg aan de bewoners.
- Een vast team met zorg medewerkers zodat er weinig wisselingen zijn en de zorgverleners vertrouwde gezichten zijn voor de bewoners.
- Er wordt per locatie gewerkt met zelfsturende teams of zorg coördinatoren die de continuïteit, kwaliteit en efficiëntie van de zorg waarborgen.
- De benodigde zorg wordt zonodig 24/7 geleverd op tijden dat bewoners thuis zijn. Ook bij ziekte, in weekenden en vakantieperiodes.
- Er wordt per locatie een vertrouwenspersoon aangesteld.
Financiering
- De locaties en gebouwen worden bij voorkeur gehuurd van woningbouwcorporaties of andere (particuliere) verhuurders.
- Aankoop/(ver)bouw van een pand/locatie door middel van particuliere investeerders en/of crowdfunding wordt niet uitgesloten.
- De huur en servicekosten worden betaald uit de huurtoeslag en/of de Wajong uitkeringen van de bewoners. De huren moeten voldoen aan de eisen die gelden voor het verkrijgen van huurtoeslag en de regels voor passend toewijzen door corporaties.
- De zorg en dagbesteding wordt betaald uit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) vergoedingen van de bewoners.
- De stichting zal via fondsen/sponsoracties/giften proberen bij te dragen in de financiering van de inboedel van de gezamenlijke ruimtes en andere benodigde/gewenste extra uitgaven.